måndag 2 november 2009

Tyst klassråd- alla kom till tals

Varje måndag har klassen klassråd. Då diskuterar man miljö, trivsel, lektionsförslag och andra aktuella frågor. I vanliga fall är det en grupp elever som tar ton och har en åsikter, tankar och idéer. Idag testade vi ett virtuellt mötesverktyg där alla skrev in vad de tyckte. Barnen fick sitta två och två vid datorn för att kunna diskutera frågor sinsemellan innan de skrev ett inlägg på forumet. Många inlägg skrevs, lästes och besvarades. I 45 minuter genomfördes kanske det tystaste klassrådet någonsin. Men alla kom till tals. Engagemanget och delaktigheten var stor, vilket vid en snabb utvärdering (numera i form av en nick mellan mig och Pernilla), ledde till beslut om att detta blir formen varje måndag framöver.

Fördelarna var många. Den demokratiska aspekten och tillgängligheten då klassrådet kan pågå när man har behov och kan logga in och skriva ett inlägg. Att delaktigheten ökar genom att föräldrar kan logga in på veckans klassrådstråd via en länk i veckobrevet OCH kommentera gör att man direkt tänker att detta måste vi tipsa våra politiker i kommunen om! 

5 kommentarer:

Clas Hedberg sa...

Jätteroligt att ni har testat detta i praktiken och att det fungerade så bra. Vilka fler fördelar ser ni? Några nackdelar? Vore intressant att höra hur det går efter några veckor.
Mvh
Clas

JoachimTh sa...

Jag kommer att mejla ut länken till detta inlägg till alla lärare i Ystad i morgon. Kanske ni borde lägga en länk till TodaysMeet i inlägget?

Mycket spännande/roligt att ni gör detta i ettan!

/Joachim

JoachimTh sa...

Fast nu är eleverna tvåor va?

Jannie Jeppesen sa...

Joachim: Ju nu är eleverna tvåor men de kommer kallas ettorna pga att de var först ut. Roligt att du mailar ut till alla.

Claes: Fler fördelar var balnd annat att de diskuterade frågor två och två innan de lade in ett inlägg. Det nyanserade åsikterna. Diskussioner och mycket prat om språkriktighet, stavning...osv Framförallt hade de roligt!

Jannie Jeppesen sa...

Roligt Claes!

..och gratulerar till nivå femman!